Wednesday 25 November 2009

de ce sunt eu copil destept

Eu sunt copil destept pentru ca am intuitie. Am mers pe intuitie cand l-am votat pe Antonescu si Antonescu a castigat. De fapt, marele castigator al turului 1 este Antonescu, oricum ai lua-o.

Cum spuneam inainte, Antonescu este singurul care a castigat un mare procent din Romania pe bune. Daca Basescu si Geoana se strofocau sa isi castige un numar cat mai mare din electorat, Antonescu castiga procent dupa procent pe langa electoratul PNL. Si daca Basescu si Geoana s-au multumit cu 4% si mai mult din electoratul lor ramasi nevotati, Antonescu castiga cu 4% in plus. Asta asa, la un calcul aritmetica grosolan inseamna 8% dintre romani care au fost castigati de omul Antonescu. Pe langa -4% Geoana si -6% Basescu.

Dupa primul tur cartile de pe masa erau pe fata: Basecu il gadila usurel dar cu aroganţă pe Antonescu, Geoană continua să îi dea cu prietenia lui PNL-ul, cu care de altfel i-a tot dat în timpul campaniei de ni se făcuse acru. Asul era în mâna lui Antonescu. Şi l-a jucat exact aşa cum bănuiam eu.

Băsescu e clar compromis, pe el nu îl mai susţin decât cei care l-au tot lins în fund şi care nici ei nu mai ştiu ce speră, dar speră şi latră în continuare pentru că nu au altă opţiune. Dacă nu le dă Băsescu os, nu le mai dă nimeni. Şi e foarte bine că o să moară Băsescu cu ei de gât cu tot, pentru că sunt din categoria oamenilor de care ne-am săturat şi ni s-a făcut lehamite de mult.

Geoană singur, însă, nu e deloc sigur că îl bate pe băse. Pentru că, aşa cum ziceam, multă lume s-a săturat şi de alde Iliescu şi alţii, şi eu încă nu am uitat cine e pe acolo şi ce treburi au cu Moscova. În plus, Geoană, să fim serioşi, nu prezintă credibilitate nici cât un pechinez beat.

Aşa că Geoană a făcut singurul lucru pe care îl putea face. I-a tot dat cu linsul lui Antonescu. Şi Antonescu a prins păsărica din zbor. S-a văzut cu ochiul liber că Antonescu se pregătea să îl strângă bine de coaie pe Geoană şi nu avea de gând să de înnapoi nici un pas. Însă, aşa cum s-a văzut din atmosfera negocierilor, nici măcar nu a fost nevoie să îl strângă pentru că Geoană nu are coaie nici măcar cât acelaşi pechinez beat. Adică exact aşa cum am presupus eu, că sunt copil deştept.

Geoană acum joacă virgulă cartea Antonescu. Antonescu a negociat cu UDMR, Antonescu a negociat cu PSD, Antonescu a stabilit prim ministrul şi cadrul în care va funcţiona noul guvern, Antonescu e pe afişe, Antonescu vorbeşte despre alianţă, Antonescu dp declaraţii, Antonescu face şi drege, Geoană e de acord.

Carte blanche pentru Ionahis. Wow! Asta ştiţi ce înseamnă? Înseamnă că de fapt, omul care decide, omul cu puterea, va fi Iohannis, nu Geoană preşedinte. Şi lui Geoană îi prinde atât de bine rolul de faţadă că probabil mai un pic şi îi propunea el lui Antonescu să îl scutească de responsabilitatea unor decizii în sensul acesta.

Practic omul cu cea mai mare putere în acest moment este Antonescu. Şi Antonescu nici măcar nu îl susţine el personal pe Geoană. Pe Geoană îl susţine PNL-ul. Şi asta e o chestie pe care Antonescu o spune acum foarte clar, dar nu insistă pe ea. În schimb o să îl auzim cu siguranţă, în alte ocazii, dacă o să fie cazul, spunând-o foarte răspicat. Şi Antonescu nici măcar n-a cerut să fie el prim ministru. Joacă la marea artă. Şi joacă pentru noi.

În momentul de faţă, oricât de mult îşi vine să verşi la auzul FSN-ului, varianta Geoană prezintă, de departe cel mai scăzut risc ca preşedinte. Adică, cu Băsescu ne e clar, după ce ne-a futut economia, declară că România nu mai poate de bine, ceea ce este de un cretinism cras. Şi Boc vine şi el cu teorii la fel de imbecile cum că vai lupul cel rau, APIRC (alianţa pentru ieşirea României din criză) o să anuleze cota unică de impozitare şi vai ce o să ne facă, asta după ce el cu mânuţa lui a băgat forfetarul şi a făcut din 400.000 de mici întreprinzători care îşi făceau bani de o ciorbă 400.000 de şomeri a căror ciorbă o plăteşte acum statul. Pe mine mă lasă mască cum pot să fie atât de senini când debitează inepţiile astea. Adică, mă, cât de tâmpit tre să fii să te mai facă ăştia din vorbe când faptele nu numai că vorbesc dar urlă.

Evident, este foarte posibil ca Geoană, sau cine o fi la celălalt capăt al sforilor, să facă v-o porcărioară şi să încerce să îl bypasseze pe Iohannis, dar eu mă cam îndoiesc că o să o facă. Stilul cu scandalul e a lui Băsescu, ăştialaţi merg pe chestii mai subversive. Şi la cât de transparent e Antonescu, greu de tot să îl faci. Ba a mai demonstrat şi că are cu ce şi că îl şi ţine. Dar nu exclud opţiunea. Totuşi, parcă acum îmi vine a risca. Dar, până în 6 decembrie mai este. Om trăi şi om vedea.

Aşa, şi despre fraudă, că mă plângeam. Culmea este că Geoană a ridicat primul problema care mă durea pe mine vizavi de fraudă: refacerea sistemului de vot ca să excludă frauda. Antonescu l-a secondat în aceeaşi seară şi a dat şi soluţia care de altfel era la mintea cocoşului, ai de care ziceam şi io cu calculatorul - şi implicit centralizarea online în timp real.


E amuzant cum, în seara de după alegeri îmi plângeau prietenii de milă că nu a ieşit Antonescu - de parcă viaţa mea depindea de alegerea lui Antonescu - şi eu le spuneam ce, aţi înnebunit, Antonescu a câştigat. N-au prea înţeles ei ce voiam să spun. Poate înţeleg acum. Sunt copil deştept, mă. Şi frumos, şi modest...

2 comments:

Sergiu said...

Antonescu vinde ce are la un pret exorbitant, insa in acelasi timp eu tot nu imi explic cum un partid de dreapta poate sustine un candidat de stanga cu atata tarie. In noaptea alegerilor Crin blama mogulii ca de a doua zi sa fie bun prieten cu ei si sa apara la televiziunile patronate de ei, beneficiind prin alianta cu PSD de toate serviciile lor. Putin cam mult pentru PNL, un partid curat pentru mine, departe de ciorba universala din politica romaneasca. Este evident ca acum toti il vor pe Ionahis, cine e prost sa isi asume reformele dure? Tot ce inseamna criza, urmarile lipsei transei FMI din decembrie, devalorizarea leului, concedieri de bugetari si multe altele, tot ce a fost amanat din cauza campaniei electorale si va rabufni la inceput de an, trebuie asumat de cineva. Si PDL a avut un contract cu PSD. Ce se intampla daca unul din cei doi parteneri nu respecta contractul? Il judeca cineva? Exista penalizari? Daca PSD-ul peste 4 luni decide sa nu faca ce scrie in contract, ce va face Crin? Ii da in judecata undeva? Spune in presa ca el spera la altceva? Va astepta ca poporul sa realizeze si sa nu mai sustina PSD-ul? Sunt doar jocuri politice, Crin si PNL-ul sunt doar jucatori pe marea tabla, insa odata cu alianta impotriva lui Basescu s-a realizat si asocierea cu tot ce inseamna PSD. Cu Iliescu, mineriadele si intelectualii batuti de mineri. Cu Vanghelie si incultura lui crasa. Cu Hrebenciuc si lipsa lui de prejudecati in a-si atinge scopul. Ma intreb..cum poate justifica toate astea Crin? Doar printr-o cauza nobila, scaparea de Basescu? As fi curios sa il aud o data in viata discutand despre mineriade si discursul lui Iliescu care ii numea pe studenti "derbedei". Acum, Crin cere acelor studenti sa il voteze pe Geoana, marioneta lui Iliescu, pentru ca lui sa ii fie bine. Am senzatia ca incepe sa fie tot mai mic Antonescu.. si mai murdar.

salahhe said...

1. PNL nu este un partid de dreapta. Liberalii sunt, prin definitie, de centru.

2. Am ridicat si mi-am ridicat si eu intrebarea ce se intampla daca nu se respecta contractul. Raspunsurile sunt in text.

3. Scaparea de Basescu este o justificare mai mult decat suficienta in opinia mea. Dorinta de a pune lucrurile in ordine este si ea o buna justificare. In definitiv, asta dorea si Antonescu de la inceput: sa scoata Romania din cacat. Nu credeti ca este conform cu scopurile lui asocierea cu Geoana? Daca geoana da semne ca va face eforturi sa scoata romania din cacat?

4. Lui Antonescu ii este bine. E lider de partid, are o viata, o familie. Ce a cerut Antonescu pentru el ca sa ii fie mai bine? Nu il impiedica nimeni sa cera postul de prim ministru si geoana i l-ar fi dat. Si basescu i l-ar fi dat. Este mic? Dar ce inseamna sa fii mare? Este murdar? Pentru cine s-a "murdarit" Antonescu? Pentru el sau pentru Romania? Cine l-a votat pe geoana in turul doi? Antonescu sau poporul roman? Cine l-a votat pe basescu? Cine e de fapt murdar aici? Atat de murdar incat nici macar Crin Antonescu nu a reusit sa il curete?

Sa nu mai dam vina pe Crin pentru prostia noastra. Daca am fost destul de idioti sa ii votam pe cei doi fesenei atunci sa ne asumam asta. Daca Basescu ne-a bagat in cacat e clar ca numai geoana ar putea sa ne scoata, ca basescu ne va baga si mai tare. Si Antonescu face tot ce poate ca sa se asigure ca cineva va scoate poporul roman din cacat. Acest popor roman care a votat ca un imbecil ce e, 63% cu FSN-ul.