Thursday 14 February 2013

Bătrânul pseudo poet

Unul din cei mai proeminenți clienți ai mei la editură este un moș poet. El nu este proeminent datorită vreunui talent deosebit la scris sau unei personalități puternice ci din cu totul alte motive. După ce le voi expune, probabil că se va înțelege de ce era nevoie de acest articol. Sau, mai exact, de ce aveam eu nevoie de această exorcizare.

Primul motiv pentru care sesizezi această persoană este salutul cordial cu care te întâmpină. Pentru că moșul X (o să vedeți imediat de unde vine acest X) este în permanență interesat să își facă prieteni. Prieteni care sunt, adică, cineva. Dacă ești un nimeni, ai noroc, pentru că își pierde interesul față de tine. Dacă ești întâmpinat cordial de moșul X atunci înseamnă că ori ești cineva, ori nu se știe dar e posibil să fii cineva, ori ești femeie. Pentru moș X este foarte interesat de femei. În ce fel, vom vedea.

Prima oară cînd am văzut acest personaj, mi-a venit în minte cuvântul "pedofil". Părea genul de chestie libidinoasă și unsuroasă care se prelinge în încăpere căutând din ochi victime inocente pe care să le pângărească într-un fel. Un vierme ambulant, scârbos, care îți dă un impuls instinctual să îl calci sub talpă.

Al doilea motiv pentru care sesizezi acest personaj, rupt parcă din filme horror, este duhoarea pe care o emană. O duhoare unică, pe care nu am mai simțit-o niciunde niciodată înainte și nici după. Ca intensitate, seamănă cu izul cadavrelor în putrefacție sau a peștilor morți - grea, apăsătoare și persistentă. Ca nuanță de miros, însă, este indescriptibilă. Ceva în genul unei zeme de ciorapi combinată cu brânză împuțită și otravă de șobolani combinate și intensificate de zece ori. O substanță X de natură necunoscută, un gaz... letal.

Al treilea motiv pentru care sesizezi acest personaj, dacă ești obligat să exiști - sau să subziști - în prezența lui, depinde foarte mult de cine ești. În cazul în care ești o femeie care corespunde standardelor de frumusețe din mass media, sesizezi cu scârbă și dezgust metode prăfuite, unsuroase și stângace de agățat.

În cazul în care nu ești harțuit cvazi-sexual de acest melc ambulant, îl sesizezi așa cum sesizezi o babă machiată strident: cu dezgust amestecat cu milă. Gângav și împiedicat, gândind mult mai încet decât restul încăperii, ca un personaj caragielean ce încearcă stângaci să își ascundă încetineala minții sub sunete guturale, indescifrabile, chinuite, sub care se simte incapacitatea de a procesa ceea ce i se întamplă.se mișcă încet, permanent depășit de situație. Bărbia și buzele încep să semene, ca la toți bătrânii uscați, a cioc care pare a croncănii atunci când deschide și închide gura într-un tic, repetat, asemenea unui pește pe uscat. 

Dacă ai curiozitatea morbidă să îi citești "opera", poeziile sale se încadrează în două categorii: poezii despre cum ar fute o damă sau alta sau poezii de răzbunare despre damele care l-au refuzat. Cu nume, loc de muncă și/sau alte date de identificare.

Dacă, la fel ca mine, ai nefericirea de a trebui să lucrezi cu el, realizezi că poeziile de răzbunare sunt doar un aspect al personalității sale de hienă. Ca orice parazit, oscileaza între două atitudini: cea slugarnică, cu cei care îi pot oferi ceva și cea "impunătoare" cu cei aflați în poziții la fel de nefericite ca a mea. Întâmpinat cu exasperare și scărbă, recurge la negocieri, șantaj și amenințări puerile și ilare de a îi comunica superiorului tău că refuzi să îl servești.

Moș X este un parazit. El nu are servici, trăiește pe banii nineacăi, scrie poezii porno și se ocupă cu excrocherii mărunte cu cărți de poezii. Cu cele câteva sute de lei pe care îi obține după munca de un an, merge la mare, unde locuiește pe plajă și supraviețuiește cumva timp de o lună.

Este, într-un fel, un personaj trist, singur, într-o lume a sa, în care existența sa conteaza, în care are prieteni - în realitate, persoane a căror carieră depinde de relații sociale și care îl acceptă pe lângă ei, așa cum accepți un câine urât în curte pentru că, poate, cândva, va speria un hoț. Și este un personaj detestabil, pentru că nu are niciun impact pozitiv asupra nimănui, niciodată.

Moș X este un coșmar ambulant, pe care îl privești, sperând că, la bătrânețe, nu vei atinge aceste culmi ale penibilului. Singurul aspect pozitiv al existenței sale pe această lume este impactul pe care îl are asupra ta. Te face să te gândești la viața ta privilegiată, să apreciezi lucrurile pe care le ai, să fi mai fericit doar pentru că nu ești ca el și te impulsionează să faci în așa fel încât să nu riști niciodată să ajungi așa.

No comments: