Thursday 3 July 2008

digital art .. sau sa ne jucam cu putza in bitzi; prostitutie intelectuala si artizanat de duzina cu pretentii artistice

1. Bai, revenitzi-va. Nu exista digital art. Daca iei o poza cu o gagica si pui 3 filtre pe ea nu e arta. Nici daca (sau mai ales daca) pui 100 de filtre. Daca iei 6 poze, le decupezi si le combini, nu e arta!

Digital BS ar trebui sa se numeasca digital BS. Am mers la o sanchi expozitie de arta digitala m-am pishat pe mine de ras. Sa faci constructii in 3D mi se pare o chestie superba, matematica, constructie, dar in nici un caz arta. Sa faci niste omlete in care s-a cacat un porumbel nu e arta, frate.

Astia sunt niste poponetze ambulante. Care dau clici pe pc si au impresia ca au facut o branza. Bai, auzi de la mine: NU. E ca si cum ai face lego si ai zice ca esti arhitect.


2. Lucrez la un cacat pe care unii il numesc carte. Se numeste manual de scriere creativa. Nici nu dau nume de autor. Bai, deci tanti asta care a scris-o, cica ne explica ca daca suntem boi si habar nu avem sa scriem cum sa facem totusi o branza de constructie ca sa se numeasca creatie. Fuck you, madam! Nu exista. Ai tupeul sa iti pui numele adevarat pe o carte din asta? O prostitutie pe fata pentru un alineat in plus la CV si bani de masline. Sa ma sugi, mah. Nu exista manuale de creatie, nu exista manuale de talent, nu exista manuale de respirat. Intelegi? Daca le ai cu scrisul, scrie frate. Daca nu le ai, nici un manual din lume nu te va face sa scrii cu talent.

E o minciuna ordinara, la fel ca si Dale Carnegie, care ne invata sa avem ambitie si vointa. Nu exista! Aia care au reusit le aveau acolo, mah! Daca esti savant si ai chestii de transmis ca ti-au dat tie prin bibilica, scrie-le cum iti vine, iti iei unu' care are talent la scris si ti le pune intr-o forma citibila. Si faci jumi-juma cu ala. Asa e in tenis. Nu te apuci sa scri, sa faci creatie, inca literara (vaco!) din zero talent pe care il ai tu si un manual care iti da sugestii de metafore.

Tanti asta nu e mai buna decat alea care sug pula pe 10 lei. Tot prostitutie se numeste. Si inca din cea mai grava. Prostitutie intelectuala. Si aia care scriu tone de carti copiate de la altii, cu bibliografii de sute de volume. Bai, daca ai ceva de zis despre caragiale (de exemplu) la bibliografie ai numa caragiale. Nu 100 de carti despre caragiale. Pai ce pula mea faci, cronica la cronici? Nu, iti zic eu, faci plagiat pe fata. Si daca esti prof universitar, iti pui studentul sa-ti cumpere porcaria obligatoriu, sa ia si tu de o pita , muncita dar negandita.

3. ba.. zau ca mai aveam ceva de scris, da m-am enervat, asa ca revin io mai incol cand imi aduc aminte

Mai incol: mi-am adus aminte. Deci am o gagica, care face tabloaie. Pe banda rulanta, la kil, din pietre colorate, scoici (probabil si macaroane acusi), deci ca cam ce faceam io in clasa a treia la scoala. Suta si tablou' cat palma mea. Bai, ma gandesc idee faina, cumpara idiotii pentru decor, face gagica un ban. Ieri o vaz cu status: care stie o galerie de arta moderna. Stai asa, papusa, daca facusi un soare din scoici colorate e artizanat, in nici un caz arta. Daca ai pus petre in rama o arata bine pe pereti dar pana la arta mai este ma. Arta inseamna ca nu orice cacat poate face ce faci tu. Pe cand ce faci tu poate face chiar orice cacat.
Cum spuneam. Si-o ia lumea in cap, ma. Terminati-va cu prostiile!


Si de sfarsit, pentru ca azi e sarbatoare, va urez, tuturor pseudo-oamenilor, la multa muie, ma!

3 comments:

Anonymous said...

Se ia una bucata economie de piata si se dezvolta pana la epuizare. Scade profitul? No problem: "educam" la banda rulanta zero-uri cu pretentii elitiste si implicit avem clienti (si) la produsele destinate elitei. Mai ramane totusi o problema: ai dracu' intelectuali bosorogi cu un picior in groapa se incapataneaza sa desconsidere proaspata elita dotata cu "hartii de valoare" (la propriu si la figurat). Las' ca crapa si aia curand ... iar pana atunci ii indemnam pe astia sa se "perfectioneze" (cum pot si ei, date fiind premisele de la care pornesc). Si iata cum se face din cacat bici care mai si pocneste! Ce mai conteaza ca pute de la distanta?

Dan said...

Mai scrie, o faci super. Si sa faci in asa fel incat sa te citeasca si cei despre care vorbesti. Imi pare rau ca nu te-am descoperit pana acum, dar cu siguranta te voi urmari. Merita.

salahhe said...

Multumesc, Dane, pentru aprecieri.
Apropos, ti-am vazut blogul, faci niste chestii foarte mishto. Felicitari.