Thursday 19 March 2009

Poveste cu un expert destept venit intr-o tara de prosti

Am primit, acum ceva vreme pe mail, urmatorul mesaj:

Poveste cu un expert destept venit intr-o tara de prosti.

(/Citeste si da mai departe..trebuie sa afle cat mai multa lume/):

Faza petrecuta ieri 12.02.2009 in parcarea de la PECO (care este_ __domeniu public_):

O colega de-a noastra, deoarece nu a gasit nici un loc de parcare, a blocat cu masina personala (un Matiz) masina de servici a expatului THOMAS LAABER (Divizia Proiecte- cladirea PECO) dar a lasat vorba la poarta sa fie chemata imediat daca cumva persoana respectiva vrea sa plece cu masina. Ceea ce s-a si intamplat, numai ca in timp ce portarul urca la noi in birou sa o cheme pe colega, acest individ i-a smuls numerele masinii si lampa de pozitie din spate si le-a aruncat intr-o curte invecinata. Cand a fost intrebat de colega daca este normal sa se poarte asa si daca si la el in Austria procedeaza tot la fel, i-a spus ca nu-l intereseaza ca oricum ne ignora ca suntem niste prosti si o tara de prosti ("you are all stupid people and stupid country") si ca n-are decat sa faca ce vrea, ca pe el nu-l intereseaza niste prosti.

Subliniez faptul ca victima (colega mea) nu s-a dus sa reclame nici la politie nici altundeva (ea fiind intr-adevar Doamna) desi exista martori (portarii) si mai mult decat atat, toata scena a fost filmata de camerele de supraveghere ale cladirii (deci exista si dovezi).

Poti sa dai mail-ul mai departe si sa povestesti tuturor, ca sa vada toata lumea cum intelege acest individ sa se comporte in ROMANIA fata de ROMANI (colegii lui) !!!

Tineti minte dragi colegi si feriti-va din calea lui: THOMAS LAABER = PERICOL!!!!

Kind regards,
Cu stima,

/Andreea Eftimie, translator/
Translation Services,
Commercial and Business Division
Petrom S.A. Member of OMV Group
E&P Headquarters Ploiesti
1A Eroilor Square
100 316 Ploiesti, Prahova, Romania
fix link: +40 (372) 4 48494
mobile phone: 0723 140 231

Primul lucru la care m-am gândit a fost "săracul om". Ce oare trebuie să îi faci unui om încât să devină dintr-o persoană civilizată, dintr-o ţară civilizată, un animal furios, frustrat şi atât de românesc în atitudine? Câţi nervi trebuie să îi faci, cu câtă nepăsare şi câtă lipsă de profesionalism trebuie să te comporţi cu un om ca să fie atât de enervat numai la gândul că l-ai deranjat un pic? Câte tâmpenii tipic româneşti de angajat al Petromului trebuie să înduri ca să ajungi la concluzia că toţi românii sunt niste tâmpiţi?

Dar, uman vorbind, oricât de agasat ai fi şi oricât de multe circumstanţe atenuante ai avea, tot nu este cusher să faci aşa ceva. Din câte cunosc eu din legislaţia Austriei, pentru asemenea manifestări de violenţă există pedepse foarte grave, şi sistemul juridic este destul de stabil încât nu orice căcat de expert în ce o fi fost ăla poate să dea o mită şi să scape ieftin.

Dar domnul de faţă a învăţat un lucru important pentru România: românii sunt proşti, românii nu au demnitate. Ţara românească este suficient de prost organizată ca să dea oricărui infractor de drept comun (ceea ce dânsul a devenit) posibilitatea să cumpere tăcerea victimei pe nişte bani care penrtu el sunt nimic, iar dacă victima nu se lasă cumpărată, se găseşte măcar un om a cărui demnitate o poate cumpăra pentru a rămâne nepedepsit.

Iar doamna în cauză nu a făcut, în imbecilitatea ei incredibilă, decât să îi confirme acestui domn şi cele mai negre/roz presupuneri. Pentru că este incredibil de lipsită de demnitate personală încât, cu toate că existau şi martori ale infracţiunii şi dovezi palpabile şi indubitabile ale agresării sale, nici măcar să nu reclame, măcar principial, la poliţie aşa ceva. Şi nu a facut-o nu pentru că este o doamnă ci pentru că este o proastă. Şi pentru că românii s-au obişnuit atât de tare să fie victime, încât li se pare natural şi chiar just.

Să trimiţi un e-mail în masă în care să povesteşti căt de tâmpită e colega ta şi uite ce i-a făcut lupul cel rău din străinezia nu este o atitudine. Atitudine înseamnă să protestezi, să lupţi pentru drepturile tale de om, să îi arăţi acelui om că tu nu eşti o victimă proastă. Să îl reclami la poliţie şi să chemi televiziunile, să strigi în gura mare: REFUZ SĂ FIU O VICTIMĂ. Să îi demonstrezi tocmai pentru că e străin, că nu este în Iran, ca să te poată călca în picioare cum are el chef, ci într-o ţară europeană civilizată unde faptele tale au consecinţe. Şi asta nu din răzbunare ci pentru ca altora să nu li se întâmple ce ţi s-a întâmplat şi ţie şi ca data viitoare să se gândescă străinezul de zece ori înainte să mai lase nervii să o ia razna.

În schimb, respectiva s-a lăsat scuipată pentru că "e o doamnă". Femeie, ascultă la mine: nu eşti o doamnă, eşti doar o proastă.

No comments: